fredag den 28. september 2007

Roms ruiner, del 1Jeg har lovet billeder af ruiner. Jeg har lært, at man altid skal holde, hvad man lover. Så første del i den spændende serie Roms ruiner kommer her:At bevæge sig rundt i Rom er som at hoppe tilbage i tiden. Ikke nødvendigvis helt tilbage til Romerrigets storhedstid, men i hvert fald tilbage til gymnasiets latinundervisning. Jeg var så heldig at have en meget stramtandet dame i uldne spadsererdragter til latin - jeg havde hende sandelig også til tysk, men det er en helt anden historie.


Nå, men denne lærer var ikke specielt pædagogisk. Og en anelse lektor Blomme var der såmænd også over hende. Hvis man ikke kunne de latinske bøjninger, når man kom til tavlen, så fik man lov at stege i sit eget fedt, mens resten af klassen åndede lettet op over, at de slap i denne omgang. Til hendes ros skal dog trods alt siges, at til den mundtlige eksamen forsøgte hun virkelig at hjælpe på vej. Så helt umenneskelig var hun ikke.


Noget af latinundervisningen hænger stadig ved. For vi terpede jo ikke kun tørre verber. Vi fik også indblik i romernes liv og politiske rænkespil. Og det dukkede glimtvis op i Rom.


Palatinerhøjen, for eksempel. Hvor Romulus efter sigende byggede sit hus, og Rom tog sin begyndelse.
Forum Romanum, med senatet, diverse templer, Vestalindernes hus og så videre og så videre.
At være der, sådan "i virkeligheden" var betagende. Og det hele skulle helst med hjem i kameraets linse.


5 kommentarer:

Nina sagde ...

Åhh, man kan kun betages, når man sådan mærker historiens vingesus. Dejligt at høre om!

Lea sagde ...

Tak, Nina...det er også dejligt at fortælle om. :-)

johanne sagde ...

En spændende by at besøge. Jeg nyder bestemt at være med på rundvisningen i form af dine interessante ord og billeder.
Godt du har lært, at man skal holde, hvad man lover, det er jeg bestemt ikke utilfreds med.
Og forresten....velkommen hjem :-)

et cetera sagde ...

Husbond og jeg har lige talt om Rom igår aftes - og mindes specielt Forum Romanum som vi besøgte 2 gange på en uge fordi vi begge var SÅ optegede og fascinerede af området! Dejlige billeder - og sjovt sammentræf :-)

Lea sagde ...

Johanne, tak skal du ha'! Det er dejligt at være på ferie, men det er også dejligt at være hjemme igen. Faktisk er det helt rart med en weekend, hvor man hverken skal giftes, rejse udenlands eller rejse hjem...dejligt afslappende. :-)
et cetera, vi var også i området omkring Forum rigtig længe. Vi gik derfra for lige at få frokost og så tilbage igen...på en stegende hed dag med meget varme og støvede fødder. Men vi skulle have det hele med. :-)